Logo
MENGKUDU: BANDARAYA MANJUNG AKAN MELANCARKAN LESEN ELEKTRONIK PERTAMA, DAN KERAJAAN TEMPATAN AKAN MENGIKUTI PELAKSANAANNYA

Datuk Nolee (dari kanan), Syamsul Hazeman dan Pengarah Penguatkuasaan dan Pelesenan Majlis Bandaraya Manjung Shahril memuji inisiatif "e-pelesenan". (Foto oleh Chen Shichuan)


(Sitiawan, 9 Mac) Exco Kerajaan Negeri Perak Datuk Nolee berkata Majlis Bandaraya Manjung menjadi kerajaan tempatan pertama di Malaysia yang menerajui pelaksanaan program "e-lesen". Negeri untuk melaksanakan rancangan ini ke arah "bandar digital" satu persatu pada masa hadapan.

Beliau berkata hasil pelaksanaan dan pengalaman Majlis Bandaraya Manjung akan dikongsi dengan kerajaan tempatan, supaya mereka dapat melaksanakan rancangan itu secepat mungkin dan melakukan lebih baik.

Datuk Nolee yang bertanggungjawab dalam hal ehwal perumahan, kerajaan tempatan dan pelancongan di Perak mempengerusikan pelancaran skim MYPATIL pertama seumpamanya di Auditorium Majlis Bandaraya Manjung hari ini, berkata melalui skim ini, selain membantu kerajaan dengan berkesan, termasuk menyampaikan perkhidmatan, mengurangkan perbelanjaan pentadbiran, dan memberi manfaat kepada orang ramai dan perniagaan.

Beliau berkata, mengikut data, perusahaan kecil, sederhana dan mikro di negara ini menyumbang 97.2% daripada sektor komersial negara, dan nilai keluaran tahunan adalah setinggi RM518.2 bilion, jadi kerajaan tempatan bertanggungjawab untuk menambah baik tahap pengurusan perusahaan ini.

"Dengan pelaksanaan lesen elektronik oleh Majlis Bandaraya Manjung, kami percaya kami dapat menguruskan pengeluaran lesen perniagaan di Manjung dengan lebih berkesan, mengumpul maklumat peniaga, dan memudahkan peniaga membuat permohonan, mengemaskini dan membayar cukai. Menurut laporan majlis bandaraya, peniaga Manjung yang memiliki lesen perniagaan elektronik boleh memiliki platform e-dagang secara percuma dan automatik, serta boleh menjalankan publisiti dan transaksi tanpa tunai dalam sistem Mymanjung yang dibangunkan oleh majlis bandaran, yang akan membolehkan peniaga mendapat Manfaat, dan kemudian membantu mengembangkan perniagaan pedagang, sambil mempromosikan pembangunan ekonomi rantau ini."

Beliau juga menyebut mengikut perancangan kerajaan, 80% jabatan kerajaan akan melaksanakan perkhidmatan dalam talian menjelang 2025. Oleh itu, kedua-dua jabatan kerajaan dan perniagaan digalakkan menukar perkhidmatan atau perniagaan mereka daripada tradisional kepada dalam talian secepat mungkin melalui perkhidmatan atau e- perdagangan.

Syamsul Hazeman, Pengerusi Majlis Bandaraya Manjung, dalam ucapannya berkata apa yang dipanggil "lesen elektronik" adalah untuk menggantikan lesen kertas asal dengan sensor pintar (lesen elektronik) yang dipanggil MYPATIL, dan sumber teknikal MYPATIL adalah The Internet of Perkara, fungsi utamanya adalah untuk membiarkan pegawai penguatkuasa undang-undang tidak lagi perlu memasuki kedai untuk pemeriksaan, hanya berdiri dalam jarak 20 meter di luar kedai, dan melalui Aplikasi telefon pintar, mereka boleh menyemak semua maklumat pemegang lesen, termasuk sama ada lesen dipegang, atau sama ada lesen telah tamat tempoh, dsb.

Beliau berkata faedah e-pelesenan akan memberi manfaat kepada perniagaan kerana mereka boleh mengendalikan semua perkara berkaitan seperti memohon, memperbaharui lesen dan membayar cukai hanya dengan menggunakan telefon bimbit atau komputer, bukannya perlu pergi ke kaunter majlis bandaran untuk berurusan dengannya.

"Faedah lain seperti peniaga e-lesen boleh mengiklan dan menjalankan transaksi tanpa tunai melalui sistem Mymanjung yang dibangunkan majlis bandaraya, malah meluaskan rangkaian perniagaan ke seluruh pelusuk Malaysia melalui rangkaian tersebut, dan semua transaksi boleh dilakukan melalui pemprosesan Transaksi tanpa tunai."

Faedah kepada kerajaan tempatan, katanya, adalah pegawai penguatkuasa undang-undang tidak perlu pergi ke kedai untuk memeriksa, dan tidak kira apa cuaca, pegawai penguatkuasa undang-undang hanya boleh duduk di dalam kereta mereka dan menggunakan telefon bimbit mereka untuk menyelesaikan rondaan pemeriksaan.

Beliau berkata, mengikut data, terdapat lebih 7,000 perniagaan aktif di kawasan Majlis Bandaraya Manjung, namun sejak pelancaran program itu, ia meningkatkan bilangan perniagaan yang memohon lesen hampir 1,500 termasuk yang tidak memperbaharui. lesen mereka dan tidak pernah memperbaharui lesen mereka. Perniagaan yang telah memohon lesen dsb., juga telah meningkatkan bilangan perniagaan yang memohon lesen, yang telah meningkatkan pendapatan majlis bandaran daripada pemberian lesen.

Katanya, operasi pemasangan lesen elektronik telah dimulakan pada 10 November lalu dan setakat 8 Disember lalu, pemasangan telah siap untuk kira-kira 4,000 perniagaan, dan pemasangan dijangka siap pada 20 Disember.

LIHAT BERITA ASAL DI SINI

Sumber: Sin Chew Daily