Logo
MENJADI PENERAJU KERAJAAN TEMPATAN DI MALAYSIA, MAJLIS BANDARAYA MANJUNG MENDORONG LESEN ELEKTRONIK

(Sitiawan, ke-13) Majlis Bandaraya Manjung telah bekerjasama dengan pembangunan pelan "Bandar Digital" dan telah menjadi peneraju kerajaan tempatan di Malaysia. Kedai yang mempunyai lesen komersial Majlis Bandaraya memasang sensor pintar (lesen elektronik) yang dipanggil MYPATIL.

Mohd Salleh, pengarah Bahagian Pelesenan dan Penguatkuasaan Majlis Bandaraya, yang mengetuai pelaksanaan pelan itu, berkata dalam temu bual eksklusif dengan akhbar komuniti Sin Chew Daily "Big Bang" bahawa teknologi MYPATIL berasal daripada Internet of Things (IoT), iaitu Ia digunakan sebagai lesen perniagaan dan menggantikan sepenuhnya lesen kertas tradisional, iaitu, apabila pegawai penguatkuasa undang-undang datang untuk memeriksa sama ada kedai itu mempunyai lesen, mereka tidak perlu lagi memasuki kedai, mereka hanya perlu berdiri dalam lingkungan 20 meter kedai dan lulus lesen. Aplikasi Telefon Pintar, anda boleh menyemak sama ada kedai itu mempunyai lesen, atau sama ada lesen telah tamat tempoh.

Beliau berkata, tenaga buruh pergi ke setiap kedai di bandar untuk memasang sensor pintar. Sudah tentu, ia bukan hanya untuk menyemak tanpa memasuki kedai. Fungsi lain termasuk keupayaan untuk mengumpul dan mengintegrasikan semua maklumat dan dokumen pemegang lesen, perniagaan Pada masa hadapan, tidak perlu ke kaunter untuk berurusan dengan memperbaharui lesen, membayar cukai atau denda dan sebagainya, semuanya boleh dilakukan melalui telefon.

“Melalui program lesen elektronik itu, maklumat peniaga akan dikumpul secara terus dalam sistem majlis bandaraya, yang mana ianya bermanfaat bagi peniaga untuk menangani segala urusan berkaitan majlis bandaran pada masa hadapan, hanya melalui sistem Mymanjung yang telah dilancarkan oleh majlis bandaraya. Ke kaunter, tiada beratur, tiada menunggu, dan semuanya boleh dilakukan tanpa tunai.

Mohd Salleh berkata, faedah yang dinyatakan di atas boleh dikendalikan melalui sistem Mymanjung pada peringkat ini, dan perkhidmatan itu akan dilanjutkan untuk membolehkan peniaga mengiklan, mempromosikan barangan atau perkhidmatan, dan juga melakukan transaksi.

Sebagai contoh, bagi peniaga yang memegang lesen elektronik, maklumat mereka sudah ada dalam sistem majlis bandaraya, jadi selagi anda log masuk ke sistem Mymanjung, anda boleh mencari maklumat peniaga ini, dan pada masa yang sama membenarkan peniaga untuk meluluskan transaksi tanpa tunai dalam sistem ini. Kaedah pembayaran, seperti pindahan bank elektronik (FPX), kad kredit dan dompet elektronik, dsb.

Beliau berkata, rancangan "bandar digital" majlis bandaraya adalah untuk menjadikan sistem Mymanjung sebagai platform elektronik yang boleh berfungsi dan menyediakan promosi dan urus niaga perniagaan. Sama seperti kebanyakan platform beli-belah elektronik yang popular, selagi Mymanjung digunakan, kebanyakan perniagaan boleh selesai.

“Majlis Perbandaran mempercepatkan pelaksanaan pelan ini, bukan sahaja menyedari bahawa 'kehidupan elektronik adalah trend umum masa depan, tetapi juga kerana dengan penularan wabak Covid-19 dan wabak itu akan memasuki peringkat wabak tempatan, Majlis Bandaraya perlu mengambil langkah berjaga-jaga secepat mungkin dalam menyediakan rakyat dengan persekitaran hidup normal baharu yang mengurangkan hubungan sosial dan boleh melakukan sesuatu dengan baik.

Mohd Salleh berkata, mengikut rekod majlis bandaraya, terdapat 14,607 perniagaan yang telah memohon lesen atau pendaftaran dengan pihak majlis bandaraya, dan hanya 7,657 syarikat yang mempunyai lesen yang sah dan juga berkesan untuk perniagaan memasang sensor pintar.

Beliau berkata, pasukan yang bertanggungjawab untuk pemasangan sensor pintar itu akan memulakan kerja pada 8 November, pertama di Daerah Sri Manjung, dan kemudian berkembang ke Sitiawan, Ayer Tawar, Pantai, Pulau Pangkor, Lekir dan Lumut. Ia hanya mengambil masa 10 hingga 15 minit untuk menjalankan kerja pemasangan di satu kedai.

Apabila ditanya tentang bagaimana majlis bandaraya akan mengendalikan jika perniagaan tidak bersetuju dengan pemasangan, beliau berkata bahawa lesen tradisional telah digantikan dengan lesen elektronik, jadi sensor pintar itu sendiri adalah lesen elektronik. Jika perniagaan tidak bersetuju, ia bermakna majlis bandaran tidak boleh meluluskan lesen dikeluarkan kepada peniaga.

"Saya tahu bahawa sesetengah perniagaan akan bimbang apabila sensor pintar dipasang, ia akan kelihatan seperti mereka akan dipantau, tetapi saya boleh menyaman perniagaan itu. Peranti ini hanya sensor, tidak ada kamera, perniagaan tidak perlu bimbang, dan apabila kakitangan majlis bandaran menyambung melalui sambungan, maklumat yang boleh dibaca oleh penderia terutamanya adalah sama ada lesen telah dikemas kini,"

Beliau merayu kepada perniagaan yang belum memperbaharui lesen supaya memperbaharuinya secepat mungkin bagi mengelak masalah seperti diburu pihak majlis bandaraya kerana tunggakan atau penipuan menggunakan lesen kedai mereka.

Publisiti media Majlis Bandaraya Manjung Nadia berkata bahawa majlis bandaran telah mengeluarkan surat kepada perniagaan di daerah Manjung dengan lesen yang sah, memaklumkan mereka bahawa kakitangan majlis bandaran akan datang ke pintu mereka untuk perniagaan dari 8 November hingga 20 Disember bagi memasang sensor pintar.

"Kakitangan majlis bandaran akan meminta peniaga menandatangani borang kebenaran. Pada masa sama, bagi membolehkan peniaga yang tidak memahami bahasa Cina memahami fungsi memasang sensor, majlis bandaran telah menyediakan risalah pengenalan bertulis dalam bahasa Cina untuk diedarkan kepada peniaga Cina.

LIHAT BERITA ASAL DI SINI

Sumber: Sin Chew Daily