Logo
APLIKASI LESEN PERNIAGAAN ELEKTRONIK (myPATIL) SANGAT POPULAR!

(Manjung ke-9) Pengerusi Majlis Bandaraya Manjung Syamsul Hazeman berkata, permohonan untuk mendapatkan lesen perniagaan elektronik pelbagai fungsi (myPATIL) yang merupakan yang pertama di Manjung, begitu meriah. Sejak 10 November lalu, sebanyak kira-kira 8,800 pengemaskinian pendaftaran telah diterima. Dan permohonan baharu itu, ia dijangka memulihkan kira-kira RM3 juta "pendapatan bocor" (Ketirisan) pada masa hadapan.

"myPATIL dibangunkan oleh kerajaan dan perusahaan swasta. Ia bukan sekadar lesen, tetapi platform interaktif pelbagai fungsi. Selepas memasang sensor, peniaga boleh log masuk ke aplikasi myMANJUNG untuk menyemak maklumat lesen Perniagaan elektronik, seperti pertanyaan mengenai maklumat harta dan percukaian, dsb., pada masa yang sama, anda juga boleh membayar cukai, denda (jika ada), menukar maklumat dan memperbaharui lesen, tanpa perlu datang ke majlis bandar untuk beratur."

Beliau berkongsi bahawa dari 10 November hingga 20 Disember, pasukan khas myPATIL memasang penderia lesen perniagaan elektronik untuk kira-kira 7,000 perniagaan tempatan dengan pendaftaran komersial. Permohonan, yang termasuk perniagaan tanpa lesen komersial.

"Kami berharap dapat bekerjasama dengan perniagaan untuk mempersiapkan era digital atau bandar pintar melalui perkongsian dan pendidikan. Oleh itu, mereka yang belum mendaftar lesen perniagaan kini memohon lesen perniagaan elektronik dan tidak akan diuruskan."

Beliau mendedahkan bahawa sensor lesen perniagaan elektronik juga mempunyai fungsi pembayaran kad kredit, pindahan bank elektronik (FPX) dan pembayaran dompet elektronik.Platform dagangan dompet.

"Majlis Bandaraya Manjung juga akan melancarkan platform e-dompet myMANJUNG biz dalam masa terdekat, supaya peniaga yang telah mendaftar dan memasang penderia lesen perniagaan elektronik lebih mudah berkongsi fungsi platform e-dompet yang mematuhi norma baharu kehidupan semasa wabak."

Syamsul Hazeman menyampaikan ucapan pada sidang media hari ini bersama Exco Perak Datuk Nolee untuk mempengerusikan majlis pelancaran lesen perniagaan elektronik itu, dan menandatangani memorandum kerjasama dengan syarikat swasta.

Penerbangan sulung dari Subang ke Pulau Pangkor di Selangor akan ditangguhkan sehingga 22 Januari 2022, kata Exco Perak Datuk Nolee Ashilin.

"Unit berkaitan masih belum mendapat kelulusan melancarkan laluan itu, jadi ia ditangguhkan sehingga 22 Januari tahun depan (2022), manakala penerbangan terus dari Ipoh ke Pulau Pangkor masih belum diputuskan."

Datuk Nolee bertanggungjawab dalam hal ehwal perumahan, kerajaan tempatan dan pelancongan di Perak. Katanya, operasi lapangan terbang di Pulau Pangkor dan industri pelancongan di Pulau Pangkor semuanya bersedia untuk mengalu-alukan kedatangan pelancong. Beliau percaya ia akan beroperasi sepenuhnya tahun depan dan memulihkan status pelancongan yang lalu.

"Kami juga menjangkakan jumlah pelancong yang melawat Pulau Pangkor akan terus meningkat, dan kami menggesa orang ramai untuk mematuhi prosedur operasi standard bagi pencegahan wabak."

Beliau turut memuji usaha Majlis Bandaraya Manjung untuk berinovasi dan melakukan pembaharuan, dan merupakan kerajaan tempatan pertama di negara ini yang mempromosikan pelaksanaan lesen perniagaan elektronik pelbagai fungsi (myPATIL). Jika kemajuannya lancar, ia mungkin disyorkan kepada kerajaan tempatan lain untuk digunakan.

LIHAT BERITA ASAL DI SINI

Sumber: Perak China Press